Babaváró kölcsön

2019.07.03.

Mi történik a gyermekvállalás teljesítése esetén? Gyermekvállalás alatt a babaváró támogatásokról szóló 44/2019. (III.12.) Korm. rendelet értelmében legalább a várandósság 12. hetét betöltött magzatot, vér szerinti gyermek születését, valamint 2019. július 1. és a kölcsönfelvétel után született gyermek örökbefogadást értjük.

Ezen esetekben kamattámogatás, gyermekvállalási támogatás, valamint törlesztés szüneteltetés vehető igénybe az alábbiak szerint azon gyermekekre vonatkozóan, akik a szerződéskötést követően születnek. A 2019. július 1-31. között született gyermek szülei a kölcsönkérelmüket a gyermek születése után, de legkésőbb július 31-ig beadhatják. Ez esetben a 2019. július 1-31. között született gyermek után is jogosult lehet az alábbiakra.

Első gyermek:

A kölcsön a teljes futamidőre – a kamattámogatás megszűnésére okot adó körülmény (pl. válás) kivételével - kamatmentessé válik, amennyiben a szerződéskötést követő 5 éven belül teljesül a gyermekvállalás. Ha a gyermekvállalás teljesítésekor legalább egyikőjük rendelkezik magyarországi lakcímmel, 3 éves törlesztés szüneteltetés és azzal azonos időtartamú futamidő hosszabbítás kérhető.

Második gyermek:

A fennálló, nem lejárt kölcsöntartozás 30%-át az állam gyermekvállalási támogatásként kifizeti, amely összeg csak a kölcsön előtörlesztésére fordítható. Ismét 3 éves törlesztés szüneteltetés kérhető, ha továbbra is rendelkeznek magyarországi lakcímmel. 10 000 000 Ft felvétele esetén, ha a szerződéskötést követően az 1. év végén teljesül az első gyermekvállalás és 3 évre szünetelteti a törlesztést, a második pedig a 6. év elején, akkor ez nagyságrendileg 2,7 millió Ft tartozás elengedést jelent.

Harmadik gyermek:

A fennálló kölcsöntartozás 100%-át az állam gyermekvállalási támogatásként kifizeti, amelyet a kölcsön teljes összegű előtörlesztésére kell elszámolni. Ezzel a kölcsöntartozás megszűnik.10 000 000 Ft felvétele esetén, ha a szerződéskötést követő 8. év elején teljesül a harmadik gyermekvállalás, akkor ez további 6,3 millió Ft, összesen közel 9 millió Ft tartozás elengedést jelent.

Ha nem jön a baba.: Ha a szerződéskötést követő 5 éven belül nem teljesül a gyermekvállalás, az addig igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetnie és a fennálló kölcsöntartozás kamatozóvá válik. 10 000 000 forint kölcsön esetében ez nagyságrendileg 2,1 millió Ft 120 napon belüli visszafizetését jelenti és közel 7,73%-on kamatozik tovább a kölcsöne.

Miért éri meg?

• A kölcsön összegét teljesen szabadon felhasználhatja

• Már egy gyermek vállalása esetén kamatmentes lesz a teljes futamidőre

• Két gyermek vállalása esetén a tartozás 30%-a elengedésre kerül

• Három gyermek vállalása esetén a teljes fennálló tartozás elengedésre kerül

• Állami kezességvállalás jár a kölcsönre

• Díjmentes a hitelbírálat és a folyósítás is

 

Ki igényelheti? Néhány kérdésre válaszolva ellenőrizheti, hogy jogosult-e a támogatásra Ön akkor igényelhet Babaváró támogatást, ha:

• házasságban él és a feleség még nem töltötte be a 41. életévét,

• legalább a házaspár egyik tagjának van 3 év folyamatos társadalom biztosítási jogviszonya (TB),

• mindketten rendelkeznek magyarországi lakcímmel,

• büntetlen előéletű mindkét fél és nincs a NAV-nál nyilvántartott köztartozásuk,

• egyikük sem szerepel a KHR rendszerben (régi nevén BAR lista) mulasztás miatt,

• ha a házaspár már legalább egy gyereket nevel, akkor egyikőjük az első házasságában él,

• a 44/2019. Korm. rendelet jogosultsági feltételeinek megfelelnek,

• hitelképesnek minősül a Bank saját elbírálása alapján.

 

Forrás:OTP Bank