Adózási szabályok ingatlan eladás esetén

2019.07.03.

Ingatlan eladás után személyi jövedelem adót kell fizetni. Az adó mértéke 15%.

Ha a tulajdonos drágábban adja el a lakást, mint amennyiért megvette, tehát NYERESÉGE van, adófizetési kötelezettsége keletkezik. Az adóalap mértéke az eltelt idő függvényében csökken. A tulajdonos a szerzést követő 5. évben már nem köteles adót fizetni. A szerzés éve 0. évnek számít!

Sávosan csökkenő adózás:

0. év 100%

1. év 100%

2. év 90%

3. év 60%

4. év 30%

5. év 0%

(A fenti szabályok magánszemélyre vonatkoznak, nem üzletszerű tevékenység esetén)

 

Az adóalapból levonható:

• a megszerzésre fordított összeg,

• a megszerzésével kapcsolatban felmerült kiadás (például megfizetett vagyonszerzési illeték),

• az eladásra kerülő ingatlanon elvégzett értéknövelő beruházás költsége (az ingatlan, értékét, állagát megóvó ráfordításokon felül az ingatlan forgalmi értékét növelő ráfordítás, például a fűtés korszerűsítése, kerítés építése), és

• az ingatlan eladásával kapcsolatban felmerült kiadás (például a hirdetések díja, illetve a közvetítői jutalék). Tehát ha az előző példánál maradva 5MFt a profitom, de fizettem az ingatlanközvetítőnek 500eFt-ot, és fizettem 200 000 Ft vagyonszerzési illetéket, akkor ezt a két összeget levonhatom a hasznomból, és az adóalapom 4,3MFt lesz.

Ha olcsóbban adtunk el, mint amennyiért vettük a lakást, nem kell adót fizetni.

 

Ajándékozással vagy örökléssel szerzett ingatlan esetén:

Ha az ajándékozás vagy öröklés egyenes ági rokonok között történik, akkor a szerzés után nem kell illetéket fizetni. Ha viszont 5 éven belül eladjuk, akkor adót kell fizetni az ingatlan eladása után. Mivel ilyenkor általában nem történik pénzmozgás, az ajándékozási szerződésből, illetve a hagyatéki végzésből ki szokták hagyni az ingatlan értékét, vagy hasraütésre beírnak valamit és pont.

Ezzel nincs is semmi gond, addig, amíg úgy nem alakul az élet, hogy a lakást el kell adni. Amennyiben a szerzési érték nem állapítható meg, az ingatlan eladása után fizetendő adó alapja az eladási ár 25%-a lesz. Magyarul ha ajándékozással szereztem egy ingatlant, amit 15MFt-ért adok el, akkor az adóalap 3,750eFt lesz, a befizetendő ingatlan adó pedig 562 500Ft. Ha el akarjuk kerülni az adófizetést, jelöljünk meg magasabb szerzési értéket! Megtehetjük, hiszen egyenes ági rokonok esetén nincs illeték. Tehát ha pl az ajándékozási szerződésben 20MFt-ot jelölünk meg, majd 5 éven belül eladjuk a lakást 10-ért, akkor papíron veszteségünk van, tehát nem kell adót fizetni.